For fem år siden var jeg helt grøn på eSport, jeg kendte kun til computerspil som en fritidsaktivitet.

I snart fem år har jeg beskæftiget mig med eSport som uindviet. Det betyder, at jeg ikke forud havde fulgt streamere, set matches på Twitch eller dyrket eSport. Det gør jeg stadig sjældent, selv om jeg da har set Astralis vinde nogle turneringer live.

Jeg er derfor ikke en autoritet på området. Så i stedet for at sætte mine egne ord på tendensen og eSports potentiale som sport for børn og unge på Fyn, så vil jeg hellere bringe en artikel med Jens Martinus Pedersen, som jeg skrev tilbage i 2016.

Jens var med til at starte eSport i Boldklubben Marienlyst. Klubben er i dag blevet til Odense Esport, som tilbyder seriøs eSport-træning på alle niveauer, og som har stærke hold i både FIFA og Fortnite.

Her er hans tanker om potentialet for eSport i en lokal og personlig kontekst.

Esport kommer til klub i Odense

Dansk eSport på eliteniveau kan måle sig med Superligaen i seertal. Det er lige nu den hurtigst voksende sportsgren, og Odense er en del af udviklingen

Som en af de første klubber Danmark satser Boldklubben Marienlyst på at få etableret en eSports afdeling. Formålet er at anerkende de mange unge mennesker, som bruger tid og energi på at dygtiggøre sig i det digitale univers med deres venner.

“Der er mange drenge eller piger, som ikke bliver anerkendt for den interesse, som de har,” siger administrerende direktør i Boldklubben Marienlyst, Jens Martinus Pedersen. Han ser eSport på lige linje med den øvrige klubsport som foregår i Boldklubben Marienlyst:

“eSport er ikke bare en hobby; du skal træne og du skal dygtiggøre dig. Jeg tror, at vi kan tage mange af de samme principper fra fodbold, volleyball og tennis direkte over til at træne eSport-udøvere.”

Et tydeligt behov

Selvom det ikke er naturligt for alle at koble klassisk klubsport med eSport, så har Jens fået flere henvendelser fra interesserede unge, som gerne ville have muligheden for at dyrke eSport i klubben. Projektet har været undervejs siden efteråret 2015, og han mener ikke, at det er en mulighed, som man skal forbigå:

“Vi må ikke være så naive, at vi tror verden verden står stille, og at sport kun er den traditionelle sport, hvor man løber efter en bold. Og som klub kan vi putte et ekstra lag ovenpå eSport og tilbyde coaching, kostvejledning og træningsprogrammer. Alt det som der skal til, for at være en god idrætsudøver.”

Og selv om Boldklubben Marienlyst rækker ud til de mange eSport-udøvere i Odense, så mener Jens ikke, at det kun er de nye medlemmer, der får et sted at dyrke deres sport. Klubben vil samtidig gerne lære nye måder at arrangere klubaktiviteter og events på, så man kan favne de nye medlemmer.

Rammer en trend

Selv om eSport i knap 10 år har levet et stille liv i Danmark, så er det gået op for flere og flere, at det er en konkurrencesport på linje med fodbold – og det er der sponsormuligheder i.

“Vi fornemmer, at nogle af de større sponsorer med landsdækkende interesser, de er interesserede i det her. Fordi man kommer du til en helt anden målgruppe,” siger Jens og fortsætter: “Lad os nu tage twitch.tv, som streamer eSport-kampe, de har 100 millioner seere om måneden. En kamp imellem de to bedste danske Counter-Strike hold, den ville måske trække imellem 60-100 tusinde seere. Det er der ikke mange kampe i superligaen der kommer over.”

Det er for Jens både et købestærkt publikum, men også et kritisk publikum, og det åbner nogle helt andre døre i forhold til at formidle kampe, skabe klubaktiviteter og få sponsoraftaler.

En fælles indsats

Boldklubben Marienlyst har dog ikke været alene om, at fokusere på e-sport. Odense Kommune har i maj måned haft et møde, hvor temaet var mulighederne for at afholde større eSport arrangementer i Odense:

“Jeg har haft et møde med Jane Jegind, hvor vi har fået lidt sparring på, hvordan kommunen kan hjælpe os. Det kan være ved uddannelse af trænere, puljemidler eller lignende,” siger Jens, men uddyber, at klubbens og kommunens satsning på e-sport er foregået uafhængigt af hinanden:

“At kommunen efterfølgende også har vist stor interesse for eSport er bare et ekstra plus. Det gør, at vi kan bruge kommunens indsats over for eSport til at styrke vores egen. Så det er heldigt nok, at vi har en kommune, som ser positivt på det.”

Store ambitioner for sporten

Udfordringen for Jens er derfor, at gøre forældre bevidste om, at der ikke er tvivl om kvaliteten og behovet for træningen: “Jeg vil gerne lave det i faste rammer, hvor man træner en, to eller tre gange om ugen med træner, så forældrene også føler sig trygge ved at sende deres børn afsted.”

Og med forventning om, at have eSport afdelingen klar allerede i august, så er der tryk på i Boldklubben Marienlyst.

Men selv om Jens gerne vil starte med at skabe de gode rammer og få en solid medlemstilslutning, så tør han allerede godt at drømme stort: “Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik hundrede medlemmer i klubben til at starte med, men det helt store mål kunne være, at få et lokalt hold med til det event, som Odense Kommune løber af stablen i efteråret 2017. Så ville jeg være stolt som en pave.”

Og selvom han lige nu bruger meget tid på projektet lige nu, så er formålet og behovet rigeligt til at drive Jens. Og han er sikker på, at økonomien nok skal følge med behovet.